Dagstur til Tautra

Til Tautra

REISETID FRA TRONDHEIM: 1 TIME OG 15 MIN MED BIL

Turen til Tautra er en reise i fantastisk kulturlandskap og viktig Norgeshistorie. Langstrakte og fruktbare Frosta er vel en reise verdt – og vel så det. Trondheims kjøkkenhage bugner av små gårdsutsalg, historiske steder og minnesmerker og et fabelaktig kultur– og beitelandskap. På Tautra skal livet gå sakte og gamle og nye klostre minner oss raskt på at livet er her og nå. Så lenge det har vært fast bosetning i Trøndelag, har det bodd folk på Frosta og reisen ut er en reise i flere lag av historien.

På veien dit …

Kjør til Stjørdal og ta et lite stopp og opplev den 900 år gamle Værnes kirke, Norges eldste bygning som fremdeles er i bruk. Sving innom gamle Hell stasjon og overrask utenlandske venner med en selfie fra «Gods-Expedition» 

Videre ut langs fjorden ligger Steinvikholmen slott på Skatval idyllisk til i enden av Åsenfjorden. Slottet var den katolske kirkens siste skanse i Norge og ble bygget i perioden 1524 – 1532. I samtiden var slottet den sterkeste befestningen i landet, og det er det største byggverket oppført i norsk middelalder. Slottet var både et forsvarsverk og fast bosted for byggherren, erkebiskop Olav Engelbrektsson.

Før du kjører videre inn i det dype historiske landskapet kan du la deg hensette til 50- tallets USA. Dineren Pick Up Cafe Vuddudalen ved enden av Åsenfjorden bare må oppleves. Prøv amerikansk pannekake m/softis og lønnesirup, eller milkshaken Pink Cadillac. En riktig sommerslager! Selvfølgelig laget på lokale jordbær. Familien bak dineren utvider stadig med nye konsept, og gårdsrommet har både museum og lysfabrikkutsalg!

Fra 50-tallets USA beveger du deg videre og tar en avstikker til Ekne og Falstadsenteret.

Et besøk på Falstadsenteret med Falstadskogen er en viktig men skremmende påminnelse om krigens avtrykk i Trøndelag. I Falstadskogen ble over 200 krigsfanger henrettet i årene 1942 – 1944, fortsatt kan man se kulehullene på enkelte av trestammene. Falstadsenteret er et moderne opplevelsessenter som forteller en viktig historie. Museum og gavebutikk.

Ettermiddag på Frosta

TRONDHEIMS KJØKKENHAGE

Vel inne på Frosta gjør du et stopp ved gården Logtun og Frostatinget. En bautastein og tolv minnesteiner er reist som symbol for Frostatinget, et av de største lagtingene i middelalderen og lovområde for trønderne i nesten tusen år. Trøndelag har fått navnet sitt etter det gamle ordet for lov – log.

Tautra er forbundet til fastlandet med en ombygd molo med en liten bro som slipper vannstrømmen igjennom. Å krysse moloen er ganske magisk. På andre siden troner spisestedet Klostergården på en liten høyde over fjæra, og innbyr enhver til å stoppe opp. Lyden av fjorden, krattskogen og fuglelivet i kombinasjon med et godt måltid sammensatt av lokale råvarer og lokalt brygget øl, eller saft av Klostergårdens egne bær er ubetalelig. Hagen er vakker og gården sjarmerende. Rett ved ligger ruinene av et cistercienserkloster som ble grunnlagt av munker fra Lyse i 1207.

Ta en titt inn i det lille Klostergården håndbryggeri, eller den velutstyrte gårdsbutikken hvor både lokale designvarer og lokale råvarer er å få kjøpt.

En liten fottur unna Klostergården ved Måsdammen gir det store utkikkstårnet muligheter til å ta fuglelivet i nærmere øyesyn. ikke glem å ta med kikkert! Tautra er naturreservat og fuglefredningsområde med et fantastisk fugleliv!

Ved behov for mat og drikke på vei hjem ligger spisestedet Industrien på Hellsenteret rett ved veien og er lett tilgjengelig. Vertskapet er spesielt hyggelig og maten hjemmelaget med base i lokale råvarer. Den steinovnsbakte pizzaen anbefales!

Bli en natt..

Blir Tautraroen for overveldende er et rom på Klostergården med utsikt til et 800 år gammelt klosterområde et godt valg. Eller hva med å sove i en håndlaftet tømmerhytte på Valberg slektsgård rett over moloen med utsikt over Trondheimsfjorden og byens lys i det fjerne?