Dagstur til Ørland

Komme seg til Ørland

REISETID FRA TRONDHEIM: 1 TIME MED HURTIGBÅT

Å sykle i historisk landskap. Vind i håret, sol i ansiktet, tett på luktene av salt sjø og grønt beitelandskap. Det blir ikke friere – eller vakrere. Ørlands mange sykkelstier byr på vakre og nære naturopplevelser; variert kulturlandskap med store fjærestrekninger og frodig åkerland på ei øy som bugner av historie. Turen over fjorden er magisk i seg selv. Nyt den fantastiske overfarten på toppdekket sammen med varm kaffe eller saft og hjemmelaget svele.

Første stopp…

ØRLANDET HAVN

Start opplevelsen på andre siden av fjorden med et besøk på Ørlandet Kultursenteret på havna og få med deg kunstutstillingen. Sommerens utstiller er Trondheimskunstneren Therese Myran. Sykler kan leies på Ørland Kysthotell på Brekstad kai.

Sykling

LANDSBYGDA PÅ TO HJUL

Å sykle i det historiske landskapet rundt Austrått anbefales varmt. Mesteparten av landskapet er flatt, noe som gjør dette en fin tur for både familier og for den som ønsker en enkel tur. Underveis kan man oppleve spor etter tidig jernalder, og ikke minst få innblikk i krigshistorie på Austrått fort og middelalderhistorie ved Austråttborgen. Man kan bade, spille golf, grille pølser i fjæra, oppleve et sjeldent rikt fugleliv – eller bare nyte stillheten. En kompakt rundtur spekket av natur, kultur, historie og aktiviteter.

Fra Ørland Kultursenter sykler du gjennom sentrum via Yrjars gate.
Følg sykkelveien fra enden av hovedgata, og ta av til Bruholmen etter ca. 1,5 km.

I Bruholmen friluftsområde og Hovsfjæra fuglefredningsområde er det sykkelvei med fast-/grusdekke langs sjøen som fører deg rett til Austråttborgen.

Lunsj

Austråttborgen. Ta en enkel lunsj i kaféen før du opplever herregården hvor en av landets mest mektigste kvinner gjennom tidene, Ingerd Ottisdotter også kalt Fru Inger til Austrått, regjerte i årene 1470–1555.

Austråttlunden er fantastisk vakker og det frodige og fascinerende herregårdslandskapet som møter fjorden er en spasertur verdt.

Alternativ til lunsj i kaféen er piknik i det grønne – for den som har planlagt godt.

Ettermiddag

AUSTRÅTT FORT

Austrått Fort er ikke langt unna. Følg skiltingen til Skogporten, ved enden av grusveien. Kystfortets kanonbatteri ruver på Lundahaugen i Austråttlunden og de tre trippeltårnene fra den tyske slagkrysseren Gneisengnau ruver i terrenget. Tårnet består av tre kanoner, og hvert kanonløp veier over 50 tonn. Det dreibare kanontårnet veier over 800 tonn totalt og det går 15 meter og 5 etasjer ned i fjellet. Omvisning inne i fjellanlegget er en spennende reise i krigshistorien.


HOVDE GÅRD

Vel tilbake i Brekstad blir det aldri feil å besøke den gamle Husmorskolen, nå totalrenoverte herskapelige Hovde Gård. Ta et glass vin i hagen, eller klink til med «husmorens kost» i rustikke Fjøset, Hovde gårds helårsåpne restaurant i – ja, det gamle fjøset. Sild er signaturrett på Hovde Gård. Marinert sild i verdensklasser leveres rett fra naboen Grøntvedt Pelagic, verdens største produsent av marinert sild.

Overnatte?

Hvis du ønsker å forlenge den fredfulle følelsen Ørlandet gir deg, er en natt på historiske og koselige Hovde Gård å anbefale. Hvis du ønsker et mer moderne alternativ, ligger Ørland Kysthotell sentralt til i Brekstad sentrum.