Dagstur til Orkanger

Hvordan komme seg til Orkanger?

REISETID: 40 MIN MED BIL

Kun en kort kjøretur førti minutter fra Trondheim ligger den lille byen Orkanger. Smak historien og opplev Bergmannnes Haller – Løkken verk.

På veien dit…

EN LITEN STOPP I ØYSAND

På en finværsdag er et godt stopp mellom Trondheim og Orkanger; Øysand nærmest obligatorisk. Den lange sandstranden med det opparbeidede rekreasjonsområdet er fantastisk for både strandhugg, lek og alle mulige solgleder. På vindfulle dager dominerer kitere og vindsurfere området. Ved elveosen ligger også Øysand Naturhus, et yndet utsiktspunkt for fuglekikking.

Lunsj

BÅRDSHAUG HERREGÅRD

Å innta lunsj basert på lokale råvarer på Restaurant Ministeren på Bårdshaug Herregård er et must. Området har de senere årene gjort seg internasjonalt bemerket gjennom et høyt fokus på lokale råvarer og huser den kjente gården Schjølberg Søndre hvor Michelinrestauranten Credo henter de fleste av sine råvarer fra. Smaker fra Orkland er et begrep.

Spesielt spennende for de minste er herregårdsparkens bigård, med sine faste små gjester hver sommer. Bikuben, som er skiltet «Bårdshaug Herregård—Bigård» er til utlån fra Fosslykkja Bigård på Fannrem. Ekte herregårdshonning! Ikke glem å be om muligheten til å oppleve den gamle delen av hotellet.

Bårdshaug er i stor grad bevart som på Thams’ tid, med en blanding av internasjonal arkitektur og nasjonalromantisk tradisjon, i stilarter fra norrønt til Louis-seize-stil. Innredningen og utsmykningen fra alle deler av verden forteller mye om mannen som bodde der.

Ettermiddag

THAMSPAVILJONGEN – «THE NORWAY BUILDING»

Gå ikke glipp av Thamspaviljongen som ligger på Bårdshaugplatået ved Bårdshaug Herregård

Paviljongen ble tegnet som en stavkirke og brukt som Norges paviljong på verdensutstillingen i Chicago i 1893 og i 2017 var bygningen bragt tilbake til Orkanger og åpnet for publikum etter en fantastisk dugnadsinnsats fra lokale ildsjeler i Orkladalføret. Paviljongen ble i sin tid bygget som et prestisjeprosjekt ved familiebedriften på Strandheim Brug på Orkanger, ledet av ingen ringere enn Christian Thams.

ORKDAL INDUSTRIMUSEUM OG LØKKEN VERK

Så venter fjellet og et viktig og solid stykke norsk gruvehistorie. Ta så videre turen opp til Løkken verk. Etter knappe 30 minutters kjøring venter Bergmannens haller. Ta en omvisning og bli med inn i mørket i gammelgruva. 333 år med gruvedrift– en fascinerende historie som utfordrere sansene til alle besøkende.
Museet og museumsbutikken er også vel verdt et besøk.

Midt i hjertet av det gamle gruvesamfunnet på Løkken Verk ligger Bergmannskroa, et spisested med hjemmelaget mat basert på lokale råvarer, servert i en gruvehistorisk atmosfære. Bergmannskroa har også vunnet flere priser for kjøkkenet sitt, hva med signaturretten karbonadesmørbrød av viltkjøtt fra Orkland? Avslutt med nystekte vafler og ferskt lokalt syltetøy og turen tilbake til Trondheim går unna på en time.