Dagstur til Røros

Reisetid fra Trondheim: 2,5 timer med tog fra Trondheim S

Røros er noe helt ulikt alt annet i Norge – og kanskje i hele verden. Røros er fra gammelt av en gruveby som er oppført på UNESCOS liste over verdens kulturarv, og allerede i 1646 ble den første smeltehytta reist på Malmplassen.

Denne sjarmerende bergstaden byr på en unik og fargerik trehusbebyggelse, fantastisk natur og matopplevelser i verdensklasse.

Første stopp…

Kaffestuggu

Er du sulten etter togreisen, er Kaffestuggu bare en kort gåtur fra Røros Stasjon. Dette gjestfrie spisestedet er Røros eldste, og her får du mat basert på lokale råvarer og matlagningstradisjoner. Reiser du om vinteren (og har kledt deg godt) kan du nyte en kaffe, gløgg eller en varm kakao rundt bålpanna på gode og varme reinsdyrskinn.

Kaffestuggu. Foto: Kari Aarnes

Sightseeing

Nå er det på tide med en gåtur blant den nydelige trehusbebyggelsen. Røros bugner av spesielle butikker, gallerier og kuriositeter på hvert hushjørne. Er du glad i kunst anbefaler vi at du besøker galleriet Kunst og Kaos i Mørkstugata 3.

Røros Kirke

Røros Kirke i Kjerkgata 39 er en av Norges mest profilerte kirker. Kirken ble bygd i kobberverkets glanstid, og stod ferdig i 1784. Den er faktisk en av landets største med sine 1600 sitteplasser.

Smelthytta – Rørosmuseet

Når du har sett Røros Kirke er det på tide å besøke Rørosmuseet og Smelthytta. Et besøk på dette museet vil gi deg en dypere forståelse for hvordan samfunn og levekår kretset rundt kobberverket. Museet har også skiftende kunst- og temautstillinger.

Når du er ferdig med museet, kan du utforske slagghaugene på utsiden. Dette er store hauger med slagg fra utsmeltingen av metaller. Fra slagghaugene får du en nydelig utsikt over Røros sentrum.

Utsikt mot Røros Kirke fra slagghaugene. Foto: Kari Aarnes

Middag

Nå er du nok sulten etter sightseeing, shopping og museumsbesøk, og det er på tide å spise på en av Røros sine mange restauranter.

Vertshuset

Vertshuset i Kjerkgata 34 er inspirert av 1800-tallets borgerskapsstuer på Røros, og menyen bestemmes etter sesongens beste råvarer.

Koia til Rørosrein

Rørosrein AS, er en sør-samisk bedrift som foredler reinsdyrkjøtt fra egen flokk og fra høyfjellsområdene rundt Jotunheimen. Koia er 8 kantet, inspirert etter samenes åtte årstider. Her får du servert reinsdyrkjøtt av beste kvalitet, tilberedt med lokale råvarer. Fra Røros sentrum kan du spasere til Koia, som ligger i Hagaveien 17.

Grillhuset Røros

Grillhuset Røros i Kjerkgata 8 serverer mat laget med lokale råvarer fra Røros og Trøndelag, utført med dansk håndverk og franske teknikker.

Nå er det blitt ettermiddag, og du er helt sikkert god og mett fra både kulinariske nytelser og opplevelser på vakre Røros. Togstasjonen er kun en kort spasertur unna, og nå kan du nyte 2,5 timer med tog direkte til Trondheim Sentrum. Vel hjem!

Overnatte?

Bli en natt lengre i Røros før du tar toget tilbake til Trondheim på ettermiddagen. Da får du mer tid til å utforske det Røros har å by på av naturopplevelser som; Kvitsanda eller Røros Golfpark på sommers tid, eller for eksempel Huskykjøring på vinters tid.

Røros Hotell i An-Magritt-veien 48, er perfekt for familien med svømmebasseng, treningsrom og lekeland. Erzscheidergården Hotell i Spell Olaveien 6, består av 24 unike rom og nyt en uforglemmelig god frokost med hjemmelaget og lokal mat. Vertshuset Røros ligger midt i Røros sentrum i Kjerkegata 34. Her er rommene nøye gjennomtenkt med design som tar i betraktning både gjestens velvære og historien rundt. Bergstadens Hotell er et familiedrevet av familien Ericson i fjerde generasjon. Hotellet som ligger i Osloveien 2, midt i Røros sentrum, kan by på 3 restauranter og hele 5 barer.