Cissi Klein Minnesmerke

Museumsplass 3

Foto: Mykola Ksenofontov Visit Trondheim

Cissi Klein var én av 773 jøder fra Norge som ble offer for Holocaust på grunn av sitt jødiske opphav. Hun gikk på Kalvskinnet skole og ble arrestert der av politiet den 25. november 1942. Hun ble sendt til Bredtveit fengsel og deportert til Tyskland i februar 1943 sammen med sin far og bror. Den 3. mars 1943 kom de til de Auschwitz, og alle tre ble drept i gasskamrene umiddelbart etter ankomst.

I 1997 ble minnesmerket over Cissi Klein avduket utenfor leiligheten der hun bodde med sin mor, Milla Klein, far, Wulf Klein, og bror,Abraham Klein, på Museumsplass 3. Gaten langs parken har fått navnet «Cicci Kleins gate»». Minnesmerket er et symbol på de forbrytelsene som ble begått ved deportasjonen av de norske jødene under krigen. Her er det også lagt ned en snublestein som minner om hva som skjedde i leiligheten på Museumsplass.


Veibeskrivelse

Fra Torvet går du via Kongens gate. Ta til venstre ved Smedbakken, og deretter til høyre ved Hans Hagerups gate. Når du kommer til parken på Museumsplass, finner du minnesmerket ved benkene.


Relaterte saker:

Jødisk Museum Trondheim, Snublesteiner i Trondheim og Byvandring i det jødiske Trondheim.


Kilder:

Jødiske Fotspor: jodiskefotspor.no
Jødisk Museum Trondheim: jodiskmuseum.org
Store Norske Leksikon: snl.no