Trondheimsfjorden

Motiv: Munkholmen, foto: Mykola Ksenofontov

I Norge har vi over 1000 fjorder, som sakte ble dannet ved at isbreer formet og fordypet dalene våre. Trondheimsfjorden er landets tredje største, som med sine 130 kilometer er hjem for blant annet verdens beste sjømat, vakre steder og utallige opplevelser.

Fjorðr – å fare!

Visste du at selve ordet «fjord» stammer fra norrøne fjorðr som betyr å fare? Det norrøne substantivet fjörðr kan omsettes til et sted man ferdes (kilde: Store Norske Leksikon).


Home Of Nordic Flavours

HVA GJØR TRONDHEIMSFJORDEN SÅ SPESIELL?

Trondheimsfjorden er selve symbolet på Home Of Nordic Flavours, og rommer noe av verdens beste sjømat. Når vi dykker ned under vannflaten har Trondheimsfjorden flere fortrinn. Kontinentalplatenes kollisjon ga oss Trondheimsfjorden med variert dybde og områder som passer for mange forskjellige fiskearter, og det er i dag over 200 fiskearter i fjorden.

Foto: Jarle Hagen, Stokkøya.

Trøndelagskysten er spesiell med sitt langgrunne område som strekker seg milevis ut fra strandkanten. Det iskalde vannet kombinert med grunne områder som slipper ned dagslys, gir kysten optimale forhold for fisk, og ikke minst skjell og skalldyr. Trondheimsfjorden har til og med sitt eget kaldtvannskorallrev utenfor Tautra. Les mer om dette på norwayseafoodfestival.no.

European Region Of Gastronomy 2022

Det kom kanskje ikke som noen stor overraskelse at internasjonal matekspertise valgte Trondheim og Trøndelag til European Region Of Gastronomy 2022. Trondheim er episenteret i ERG-regionen, med sine fantastiske restauranter der du får servert sjømat fra fjorden hos blant annet The Crab, To Rom og Kjøkken, Sellanraa, Troll og Michelin restaurantene Speilsalen på Britannia, Credo og Fagn.

Å Sanke Trondheimsfjordens Gull

Foto: Ole Ekker

Trøndelag Sankeri

Når vi ser vanlig tang og tare når vi tar en titt i sjøkanten, så ser Jim-André Stene i Trondheim Sankeri, gull! Med bærekraft som ledestjerne og kortreist som ambisjon leverer Jim-André over 250 ulike planter, sopper, tang og tare til topprestauranter i Trondheim og Oslo.


Munkholmen – Fra Vikingtid Til Nåtid

Munkholmen sett fra Åfjordsbåten Frøya til Trondheim By Boat. Foto: Jarle Hagen.

Rett utenfor Trondheim, og i siktelinjen mellom Nidarosdomen og fjellet Munken på andre siden av fjorden, ligger øya Munkholmen. Den 13 dekar lille øya har en rik historie, som strekker seg helt tilbake til vikingtiden da den ble brukt som rettersted. I følge norske og islandske kilder, ble Nidarholm kloster grunnlagt på øya på 1100-tallet. På 1600- og 1700 tallet ble Munkholmen brukt som fengsel, spesielt for politiske forbrytere. I dag er Munkholmen et populært utfartssted og badeplass med båtforbindelse fra Ravnkloa i Trondheim Sentrum.


Nidelva

De største elvene med utløp i Trondheimsfjorden er fra vest mot nordøst: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva og Byaelva (Steinkjervassdraget fra Snåsavatnet), som alle er nasjonale laksevassdrag. Et av de mest prestisjefylte hotellene i Skandinavia, Britannia Hotel, åpnet sine dører for første gang i 1870 nettopp for aristokratiske briter som kom til Trondheim for å fiske regionens legendariske lakseelver.

Ting å gjøre på vannet

Nidelva som slynger seg inn i Trondheim by er hjem for de ikoniske bryggerekkene, Gamle Bybro og et kobbel av andre opplevelser på vannet.


Dagstur over fjorden

Ta hurtigbåten over fjorden til Ørland, og sykle rundt i historisk landskap med vind i håret, sol i ansiktet, tett på luktene av salt sjø og grønt beitelandskap. Ta turen til Trøndelags kjøkkenhage, Frosta og videre til Tautra der du utforsker Steinvikholmen Slott i enden av Åsenfjorden. Kjør til Hitra og sjekk inn på Ansnes Brygger som lokker med alt fra heftige ribbturer til avslappende spabad, hvor du nyter utsikten over det storslåtte øyriket i Trondheimsfjorden.

Motiv og foto: Ansnes Brygger