Bli kjent med Trondheim

Trondheim.

I denne store lille byen forenes historiens lange linjer med fremtidens mange muligheter. Historie, kultur, teknologi og grønt initiativ mikses sammen og utvikles på nye og spennende måter. Byen vibrer av liv og byr på smaksopplevelser i verdensklasse, samtidig som småbysjarmen og nærheten til naturen er like intakt. Med sine 200.000 innbyggere er Trondheim Norges tredje største by.

Visste du at?

Trondheim var en gang Norges hovedstad. Både før, under og etter vikingtiden har folk fra alle verdenshjørner valfartet til byen. Tidligere var byen kalt Nidaros og var den viktigste pilegrimsdestinasjonen i Nord-Europa i middelalderen. Pilegrimer kom fra fjern og nær for å besøke Olav den helliges grav. I dag er pilegrimstradisjonen igjen bragt tilbake til live, og Pilegrimsbyen Trondheim og Nidarosdomen er blitt en viktig destinasjon.

Teknologihovedstaden

Trondheim er en ung og energisk by, som stadig utvikler nye og spennende ideer. Byen huser et stort teknologimiljø, med innovative gründere og arbeidsfellesskaper med stor kreativ kraft. I stor grad springer dette miljøet ut fra NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, som er det største universitetet i Norge. Gjennom sin strategiske forskning på områder som bærekraft, energi, hav og helse, bidrar universitetet til å løse store og komplekse utfordringer for samfunnet. Dessuten sørger byens 40.000 studenter for at Trondheim alltid har et bredt spekter av kulturelle begivenheter og aktiviteter å friste med.


Home of Nordic Flavours

Med sjømat fra isklar fjord, kjøtt og vilt fra ruvende fjellområder og duggfriske grønnsaker fra landområdene med sitt unike jordsmonn, er Trøndelag hele Norges spiskammer. Det er ikke uten grunn av Trondheim og Trøndelag ble tildelt European Region of Gastronomy i 2022. Byen huser et mangfold av trendy kaffebarer, sjarmerende kafeer, lekre restauranter og innovative mikrobryggerier – som alle inviterer til særegne mat- og drikkeopplevelser. Her blandes lidenskap for lokale råvarer med nye tanker og ideer; en suksessoppskrift som har sikret både Credo, Fagn og Speilsalen sine respektive Michelinstjerner. Kortreist mat står også på menyen hos publikumsfavoritter som Spontan Vinbar, Kraft Bodega, To Rom og Kjøkken, LeBistro, Kitchen & Table, Troll, Sellanraa Bok & Bar og The Crab.


Femstjerners luksus

Britannia Hotell

Sjekk inn i en verden av luksus! Nyrenoverte Britannia Hotel frister med hele fem stjerner, som inviterer til overdådig komfort, eleganse og eksklusivt design. La deg forføre av smaker fra hotellets mange restauranter, og besøk den lekre spaavdelingen for å pleie kropp og sjel. Fra hotellets porter går du direkte til Midtbyens gater, hvor severdigheter og attraksjoner ligger bare få skritt unna.


Spektakulære Nidarosdomen

Dykk ned i byens rike middelalderhistorie med et besøk i Nidarosdomen og nyt synet av den spektakulære gotiske fasaden. Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral, og Norges nasjonalhelligdom. Området som startet som et enkelt trekapell over St. Olavs grav har med tiden utviklet seg til en praktfull katedral.


Fjord, fjell, skog, nordlys

Trondheim ligger rett ved fjorden og tilbyr en levende by-opplevelse i tillegg til fantastiske naturomgivelser. Om vinteren kan du jakte på det dansende nordlyset, eller stå på ski i Vassfjellet Vinterpark. Om sommeren kan du utforske skogene i Bymarka. Dette naturskjønne området er ideelt for fotturer, og terrengsykling i vår- og sommerhalvåret, eller langrenn på vinteren, med en rekke merkede stier på kryss og tvers. Disse fører deg til spektakulære utsiktspunkter, sjarmerende rasteplasser og koselige hytter som tilbyr mat og forfriskninger. Og hvis du vil dra ut på fjorden, kan du ta en båttur til Hitra for å smake på verdens beste sjømat.


Kunst & Kultur

Kunst-scenen i Trondheim er mangfoldig og inspirerende. Trondheim Kunstmuseum er vertskap for en av Europas største kunstpriser, Lorck Schive Kunstpris, der formålet er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fremragende kunstnere.

Trondheim kunstmuseum. Foto: Marius Rua

Kjøpmannsgata Ung Kunst, som var en gave til Trondheim fra billedkunstner Kjell Erik Killi-Olsen, har blitt et kunsthus som treffer bredt og smalt, med plass til både etablerte og mindre etablerte kunstnere.

Flere nye og spennende tilskudd til kunstbyen Trondheim de siste årene er Kunsthall Trondheim og Galleri 7, og i tillegg er byen vertskap for utallige arrangement innen festivaler, musikk, mat, tater og idrettsarrangement.


Møter, Kongress og Arrangement

Foto: Marius Rua på Clarion Hotel Trondheim – Med sine 400 rom, 19 møterom, konferanseområde på 3000 kvadratmeter og 320 parkeringsplasser er dette det ideelle stedet for kulturarrangement, møter, konferanser, seminarer og private tilstelninger.

Trondheim er preget av kreative krefter og innovasjon som gir seg utslag i enestående og banebrytende arrangementer, for ikke å snakke om høyteknologiske framskritt som gir gjenklang internasjonalt. Som en udiskutabel innovasjonsleder har Trondheim blitt synonymt med en rekke suksesshistorier, særlig innen teknologi, vitenskap og medisin. Planlegger du et arrangement i Trondheim? Hos oss får du hjelp og verktøy til å planlegge og gjennomføre ditt drømmearrangement:


Trondheim gjennom sesongene


FN-Senter for Bærekraft

Trondheim fikk en unik plass i arbeidet med bærekraftig utvikling, da byen i 2019 ble utdelt offisiell status som FN-senter. Statusen innebærer at FN anerkjenner Trondheim som en av de fremste i arbeidet med å forvalte de 17 bærekraftsmålene som organisasjonen har besluttet å bruke for fremtidig utvikling.