Verdens Nordligste gotiske katedral

Nidarosdomen

Midt i hjertet av Trondheim ligger Nidarosdomen – et utsmykket gotisk mesterverk.

Katedralen er oppført over graven til Sankt Olav, vikingkongen som bragte kristendommen til Norge. I middelalderen ble en sølvkiste med Olavs levninger plassert på høyalteret i kirken. Under reformasjonen ble kisten sendt til Danmark for å bli smeltet om til sølvmynter, og Olavs levninger ble begravet på et hemmelig sted i katedralen. Til denne dag er det ingen som vet nøyaktig hvor levningene befinner seg.

Bygningsarbeidet begynte i 1070, og katedralen var ferdigstilt rundt 1300. Etter flere branner og en mangel på vedlikehold i middelalderen, var katedralen i elendig tilstand. I 1869 begynte et omfattende restaureringsarbeid, og i dag er katedralen på sitt mest storslagne.

Fortsatt jobber 30 håndverkere med ulike restaureringsprosjekter i katedralen. Det finnes en profeti som vil ha det til at den dagen Nidarosdomen er fullstendig ferdigstilt så vil et jordskred ramme Trondheim, og Nidarosdomen vil synke ned i fjorden. Men i realiteten vil katedralen neppe bli ferdigstilt. Å restaurere en katedral av denne størrelsen er et evigvarende arbeid (Men for å være på den sikre siden, har skulptør Odd Hilt laget en skulptur av en murer som holder en stein i hånden. Skulpturen sørger for at katedralen aldri blir fullstendig fullført, og dermed at profetien ikke kan oppfylles).

Trondheim, eller Nidaros som byen var kalt tidligere, var den viktigste pilegrimsdestinasjonen i Nord-Europa i middelalderen. Pilegrimmer kom fra fjern og nær for å besøke Olav den helliges grav. I dag er pilegrimstradisjonen bragt tilbake til live, og pilegrimmer valfarter igjen til Nidarosdomen.

Byens Grande Dame

Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral fra middelalderen. Et besøk til katedralen forandrer seg med årstidene. I høst- og vinterhalvåret er det enkelt å la seg fascinere av de tusenvis av skulpturer og ornamenter i kleberstein, som gir katedralen et mystisk utrykk i den mørke årstiden. I vår- og sommerhalvåret kan du oppleve det vidunderlige lyset inne i katedralen, mens solen skinner gjennom det fargerike rosevinduet i glass.På sommeren er katedralens hovedtårn åpen for besøkende. Veien opp til tårnet går via en mørk, trang gang og opp ei bratt trapp med 172 trinn. Men anstrengelsen er vel verdt det – på toppen kan du nyte en spektakulær utsikt over byen.

Nidarosdomen historie