SPIS & DRIKK JULEN INN

Våre kjære juletradisjoner

«Same procedure as every year, James»

Julaften: Pinnekjøtt, Svineribbe eller Lutefisk?

Hver familie har sine egne juletradisjoner, også når det kommer til det kulinariske. Nordmenn er kanskje nysgjerrige og flinke til å hente inn nye eksotiske smaker til hverdagsmiddagene, men juleklassikerne – de skal man ikke tukle med. Enten man er team ribbe, team pinnekjøtt eller team lutefisk, så ønsker man å holde tradisjonene vedlike og videreføre kunnskapen til familiens kommende generasjoner.

Lutefisk blir av flere kalt den “opprinnelige julematen” på grunn av at den lange historiske tradisjonen. I dag er retten kanskje lillebroren til de mer vanlige valgene som pinnekjøtt og ribbe, men den er likevel elsket blant familier landet over. Er du allerede lutefisksupporter eller du ønsker å smake det for første gang kan du booke bord her.

Lutefisk i Palmehaven

Lutefisk hos Troll

Lutefisk hos Bårdshaug

To Rom og Kjøkken


Tradisjonell julelunsj med en moderne tvist

Hvert år blir de tradisjonelle norske julemåltidene enten tolket og oppfunnet som nye, spennende retter eller servert på den særegne, tradisjonelle måten vi er kjent med av et mylder av talentfulle kokker som driver restauranter i byen og regionen. Nedenfor er noen restauranter som tilbyr sin egen gjengivelse av julemåltidet. Vel bekomme!

Merk! Det anbefales å booke bord på forhånd.

Troll Restaurant

Britannia Palmehaven

Bårdshaug Herregård

Flytende julelykke

INGEN FESTLIG JULEMIDDAG ER KOMPLETT UTEN DET PERFEKTE LESKENDE TILBEHØRET.

Juleøl

Helt tilbake til hedenske tider har nordmenn brygget sitt eget øl. Juleølen har lenge vært ansett som årets viktigste øl, og i middelalderen var det faktisk lovpålagt for bønder å brygge øl til jul. Brygget man ikke øl, jo da måtte man betale en saftig bot til biskopen. Den stolte tradisjonen videreføres i dag av lokale bryggerier over hele landet.

ØX taproom tilbyr juleølsmaking, sjekk innom igjen for datoer når det nærmer seg jul.


Akevitt

Akevitt – Det nordiske nasjonalbrennevinet. Mens våre naboland produserer akevitt på korn, lager vi den i Norge av potet. Den kjente og kjære linjeakevitten ble først til i Trondheim. På begynnelsen av 1800-tallet seilte et trøndersk skip i retning Indonesia med norske handelsvarer. Akevitten ombord ble ikke solgt og måtte returnere med skipet. Tilbake i Trondheim oppdaget man at akevitten hadde endret karakter underveis på reisen. Den hadde krysset ekvatorlinjen to ganger og fikk derfor navnet “linje”.

TRONDHJEM MIKROBRYGGERI

Trondhjem Mikrobryggeri destillerer sin egen akevitt på huset. Mer kortreist blir det ikke!

BAKLANDET SKYDSSTASJON

Smak deg gjennom akevitt-menyen med det imponerende utvalget hos Baklandet Skydsstasjon.


Gløgg

Gløgg er en varm krydret drikk man ikke kan unngå å bli servert i julehøytiden. Opprinnelig lages den med rødvin, men i Norge lager vi den like gjerne alkoholfri. Server den med nøtter og rosiner og noen hjemmelaget pepperkaker til.

Ta turen innom lavvoen på Trondheim julemarked og nyt en deilig kopp med gløgg, og kanskje noe attåt. Sellanraa har også laget sin egen gløgg som serveres med ristede mandler og rosiner.


Julebrus

Hvert år presenterer media resultater fra titalls blindtester frem mot jul. Det norske folk har et patriotisk forhold til hva som er den beste, omtrent på lik linje som man sverger til det lokale fotballaget. Hvilken som faktisk er landets beste er ikke godt å si, men et hint er at den er brun, har blå etikett og er laget på trøndersk oppskrift…