Trøndelag Sankeri

Home Of Nordic Flavours i aksjon

Foto: Ole Ekker

Hver eneste dag året rundt sanker Jim-André Stene viltlagte smaksbomber til stor glede for eksperimenterende kokker i Norge. Han er trønder, har en grønn bedrift og er gründer, og omtaler derfor seg selv som «Grønder».

Med bærekraft som ledestjerne og kortreist som ambisjon leverer han i dag over 300 ulike planter, sopper, tang og tare til topprestauranter i Trondheim og Oslo. Noen av dem med stjerne i Michelin. Etterspørselen er formidabel, og nye henvendelser kommer hver uke. Nye arter læres, og repertoaret er i gang. Det startet med bare Jim-André, nå er de et sanketeam på 16 stk, leverer til ca 130 restauranter og har ca 300 varelinjer.

Foto: Ole Ekker

Et bilde på Facebook ble starten på den grønne bedriften. En tanke ble til selskap, en drøm ble til realitet.

– Det var Lars Laurentius Paulsen, kjøkkensjef på restauranten Troll i Trondheim, som i en Facebook-post i gruppen «vi som liker», lurte på hvilken sopp de hadde funnet. Jeg ble med ett interessert da jeg så på det som kunne være en sjelden Flatmorkelart. Vi møttes for å se på soppen og funnet, og Lars fortalte meg da på han jobbet på restaurant og gjerne kjøpte når jeg fant. Hvor mye vil du ha, sa jeg. Ta med en henger, sa Lars. Jeg gjorde som han sa og returnerte med en henger full av sopp! Gnisten var tent og min første kunde var en realitet.

Jim-André Stene, Trøndelag Sankeri

Rosende ord er det mange av i sammenheng med Jim-André Stene. Topprestaurantene omtaler han som et leksikon og viktig bidragsyter for å berike menyer med ville vekster. Lars Laurentius Paulsen sier at «Trøndelag Sankeri har alt du kan drømme om og det du ikke viste du drømte om fra skog og fjære».

Foto: Ole Ekker

Jim-André er en sånn som alltid har gått «all in» i det han gjør. Han har studert musikk og spilt jazz, hatt karriere i militæret og vært salgssjef. Han var opprinnelig ingen naturelsker, men kona mente at han burde bli med mer ut i naturen for skyld barnas. For å få naturopplevelsene til å bli spennende, meldte de seg på et soppkurs og da var gnisten tent. Etter kun ett år tok de soppsakkyndigprøven og besto. Han leste alt han kom over om naturens råvarer, og ble oppslukt av temaet.

– Råvarer som bare sto der og sa «ta meg, foredle meg og nyt meg». Jeg følte det som et kall, og mener at jeg har verdens mest meningsfylte jobb. Jeg er opptatt av bærekraftig sanking. Jeg skal ikke forstyrre økosystemet eller ødelegge noe som helst. Jeg henter det vi opprinnelig er ment til å spise.

Jim-André Stene, Trøndelag Sankeri
Foto: Ole Ekker

Jeg kjenner mangfoldet og er opptatt av multibruk. En og samme art kan brukes til uendelig mye. I dag importerer vi store mengder mat og smaker. Men hvorfor gjør vi det når de samme smakene naturlig finnes rett utenfor inngangsdøren vår? Jeg har ikke svaret, men jeg tror det er viktig å stille spørsmålet, sier Jim-André.

Foto: Ole Ekker

Alt jeg sanker er ferskvare og må brukes innen kort tid. Det er en travel hverdag med mye logistikk, men jeg får hjulene til å gå rundt og er lykkelig i min jobb!

Jim-André Stene, Trøndelag Sankeri
Foto: Ole Ekker

En ting er sikkert: Jim-André vil aldri gå tom for mat fra naturen.

Er du nysgjerrig på hva annet Trondheimsfjorden har å by på? Les mer om Trondheimsfjorden her