Museum

Sporveismuseet

Sporveismuseet

Utover 1970-tallet ble det ved flere anledninger hugget gamle sporvogner. Det var bare et tidsspørsmål før den store samlingen med museale sporvogner i Trondheim ville være kraftig desimert. Ennå hadde de færreste sett hvilke kulturhistoriske verdier som lå i det gamle materiellet. Trondhjems Sporveishistoriske Forening, ble stiftet i 1979 (senere endret til det enklere Sporveishistorisk Forening, SHF). Trondheimstrikkene skulle bevares i Trondheim.

Etter en avtale med Trondheim Trafikkselskap ble vognhall Voldsminde base for foreningen og museumstrikkene. Utover 80-tallet ble stadig flere vogner fra Trondheim Sporvei og A/S Graakalbanen pusset opp og satt i drift. Dagen etter sporveisnedleggelsen den 14. juni 1988 ble samlingen flyttet til Munkvoll i tidenes største kavalkade. I alt 14 vogner var med.

Framtiden for byens sporvei så ikke særlig lys ut i 1987. Bystyret hadde vedtatt å legge ned året etter. Men politikerne ville ha en utredning om museumsaspektet. En komite anbefalte Graakalbanen som museumssporvei, og et sporveismuseum i tilknytning til anlegget Munkvoll Nord. Den forutsatte at garasjehallen der, oppført 1984 i samme stil som den gamle vognhallen fra 1924, skulle ombygges til museum/vognhall. Kommunen bevilget i 1988 kr. 120.000 til ombyggingen.

I 1990 kom Gråkallbanen i gang igjen. Museet åpnet i 1994, og har siden 1995 holdt åpent i sommermånedene. Samlingen teller 13 motorvogner og 6 tilhengere, og viser historikken til byens to sporveisselskap, Trondheim Sporvei og AS Gråkallbanen. Museet disponerer også “Gammelhallen” fra 1924 til sine samlinger, men den er ikke åpen for publikum.


Hvordan komme seg dit?

Fra sentrum: Ta trikken i 16 minutter fra St. Olavs gate til Munkvoll stasjon. Trikken går hvert 15. – 30. minutt. Husk å kjøp billett før du går ombord.


Kontakt

Sporveismuseet
Munkvoll Stasjon, 7022 Trondheim
E-post: post@sporveishistoriskforening.no
Nettside: sporveishistoriskforening.no

Åpningstider

Ons – Søn: 12.00 – 15.00
Kun åpent i sommerhalvåret
13.jun – 30.aug + 6.sep og 13.sep

Sporveismuseet