Museum

NTNU Vitenskapsmuseet

Reis i tid

Norsk natur- og kulturhistorie

NTNU Vitenskapsmuseet er en skattkiste av spennende fortellinger fra Midt-Norges natur- og kulturhistorie og de byr på flere utstillinger om folk og dyr – i fortid, nåtid og framtid. De byr på både spektakulære arkeologiske funn og dypdykk i naturens magiske verden tilpasset både voksne og barn. De rommer to hus på Kalvskinnet – Suhmhuset og Gunnerus, midt i Trondheim sentrum, i tillegg til Klemenskirken (ved folkebiblioteket) og Ringve botaniske hage.

DYRENE OG SAMLINGENE
I Arken kan du se utstoppede dyr samlet inn i over 100 år – en evig slager hos våre aller yngste besøkende. Vårt eldste dyr i samlingen, sjiraffen, er over 130 år gammel. Arken rommer alle slags dyr fra vår egen region, men også noen eksotiske dyr som for eksempel den kjempestore tigeren. Kanskje dere finner haien som kjempeblekkspruten har fanget, eller oppdager hvilke fisker som lever i bunnen av fjorden? Oppover i etasjene kan du reise tilbake i Midt-Norges forhistorie, fra 10 000 år f. Kr til 1000 år e.Kr, og se både smykker fra steinalderen og vikingsverd.

VIKINGENE OG MIDDELALDEREN
I middelalderutstillingen i Suhmhuset kan du leve deg inn i Trondheim by slik den så ut for over 800 år siden. Her kan du se litt av byens første handelsgate, Kaupmannastretet, gjenskapt med hus og gater i tilnærmet full størrelse. Her får du dessuten se en rekke funn fra bygrunnen – alt fra lekesverd og dukker til sølvkrusifiks. Om du er gira på med middelalderhistorie byr utstillingen «Skjelettet snakker» på et dypdykk i helsetilstanden til folka som bodde i Trondheim i middelalderen. Du har også en unik mulighet til å se skjelettet til et menneske som – mest sannsynlig – ble omtalt i Sverres saga i utstillingen «Mannen i brønnen».

BUTIKKEN
Museet har også en perle av en butikk med varer du ikke finner andre steder i byen og som selvsagt har et etisk og bærekraftig fokus. Her får du kjøpt frø til blomster og grønnsaker om våren, plakater med motiv fra naturen, fine stoffvesker, kosedyr og tøffe matbokser. I tillegg kan du kjøpe suvenirer fra museet –flotte gaver for folk i alle aldre.

ULV! ULV!
Fram til 2. desember 2022 har du sjansen til å se ulven på nært hold i utstillingen Ulv! Ulv! Faktisk kommer du så nært at du både kan kjenne på ulvepels og lukte på ulvetiss. Ikke minst får du et innblikk i dette myteomspunnede rovdyret, som til alle tider har vekket så sterke følelser i folk.


Kontakt

NTNU Vitenskapsmuseet
Erling Skakkes gate 47A, 7012 Trondheim
Telefonnummer: 73 59 21 60
E-post: postmottak@museum.ntnu.no
Nettside: ntnu.no/museum

Åpningstider

Man: Stengt
Tir – fre: 10.00 – 16.00
Lør – søn: 11.00 – 17.00

Priser

Priser:
• Voksne: 120 kr
• Barn (6-16), studenter, honnør: 70 kr
• Barn under 6 år: Gratis
• Familiegruppe barn og voksne, maks 5 pers.: 325 kr
• Grupper over 10 personer: 110/60 kr
• Ledsagere: Gratis
• ICOM, Ecsite, Norges museumsforbund: Gratis

NTNU Vitenskapsmuseet