Kystmuseet i Sør – Trøndelag
Kystmuseet
«Vi forteller historien»
I alle samfunn til alle tider har historiefortelleren spilt en viktig rolle for å binde fortid og nåtid sammen. Den rollen vil Kystmuseet være med å spille, lokalt, regionalt og nasjonalt. Derfor sier vi: Vi forteller historien.
Kystkultur og fiske har hatt og har stor betydning for kystnasjonen Norge. Vi høster av havet og utvikler nye måter å ta i bruk de marine ressursene på. Dette står sentralt i formidlingen ved museet.
Kystmuseet har sin base på Hitra. Vi formidler nyere tids kystkultur og vi dokumenterer det som skjer i vår samtid på feltet. Det nasjonale museumsnettverket for fiskerihistorie og kystkultur har tildelt Kystmuseet et særlig ansvar for å sikre kunnskapen om fremvekst og utvikling av norsk havbruksnæring. Vi har derfor utviklet et kunnskaps- og formidlingsopplegg med besøk til et oppdrettsanlegg i vårt nærmiljø. I tillegg er museet lokalmuseum for vertskommunen Hitra og har avtale om kulturvernoppgaver i Snillfjord kommune. Kystmuseets eiendommer og samlinger eies av Stiftelsen Kystmuseet i Sør-Trøndelag.
Kystmuseet har sin hovedbase i Hitras kommunesenter Fillan. Her finner du:
- Hitra turistkontor
- Utstillinger
- Museumsbutikk
- Meierisalen og møterom Melkrampen
- Hitra kino
Sentralt plassert i Hitra hurtigbåtterminal på Sandstad finner du vår havbruksavdeling. Her finner du utstillingen «Pionerene». Hurtigbåtterminalen er også utgangspunkt for «Fortellinger i farta» og visningsturer til oppdrettsanlegg
Priser:
Voksen: 90,-
Student/honnør: 70,-
Barn under 16 år gratis
Kontakt
Kystmuseet i Sør – Trøndelag, Museumsplassen 1, 7240 HITRA
Kystmuseets havbruksavdeling, Hamneveien 22, 7246 SANDSTAD
Telefonnummer: 72 44 40 10
Epost: kystmuseet.post@mist.no
Hjemmeside: kystmuseet.no
Åpningstider
Man – søn: 10.00 – 18.00
Våre utstillinger:
Folket i Flatvika
Dette er ei utstilling om en flergenerasjonsfamilie som bor på en typisk liten gård et sted på Trøndelagskysten i året 1920. På denne tida er det et viktig tidsskille her på kysten: Overgangen fra den gamle, tusenårige kystkulturen og til vår moderne tid. Når du kommer til Flatvika, kan du få møte noen av dem som bor der. Ved hjelp av lyddusjer kan du høre at de snakker til deg og forteller deg sin historie.
I utstillingen ser du naustet og stuahuset og det vesle saufjøset. Etter hvert ser du også flere av menneskene som bor her. Om du vil, kan du gå inn i naustet og hilse på far og sønn som steller med fyringen. Eller du vil kanskje heller besøke ho gammel-Karen Flatvika, som sitter inne på kjøkkenet. Hva er det hun steller med i dag? I døra til saufjøset står ei ung jente og drømmer seg bort. Hva drømmer hun om? Og ved naustveggen sitter det to karer, en gammel og en veldig ung. De snakker visst sammen. Her får de gamle, spennende fortellingene nytt liv hver eneste dag. «Du ha vel hørt om den gongen han Jens fekk ein pokal tå sølv frå sjølvaste kongen?», spør han gammel-Sivert.
Ta deg god tid i Flatvika. Bli kjent med dem som bor der. Bruk øyne, ører og nese godt. Vær åpen for inntrykk og opplevelser. Få inn stemninga fra ei anna tid.
Det er også mulig å oppleve utstillingen gjennom miniteateret «I levende live». Her møter du personene i Flatvika gjennom lokale skuespillere.
Russerforliset
En kald og stormfull oktobernatt i 1760 drev et russisk marinefartøy hjelpeløst i Ramsøyfjorden. Under full storm forliste til slutt skipet mot Sæbuøya på Hitra. Hele den russiske besetningen omkom i forliset.. eller gjorde de egentlig det?
Historien om forliset av Jedinorog verserte i mange år livlig blant folk på Smøla og Hitra. Etter hvert ble historiene til sagn, og det ble med tiden vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi. Fortellingene om russerforliset har levd på Hitra og Smøla helt fram til vår tid. Nå skal de fortelles igjen på en ny og spennende måte.
Besøk utstillingen «Russerforliset» og finn ut hva som skjedde da 120 mann døde i det katastrofale forliset. Hva sier Kvennværingene om det som skjedde? Hva forteller russerne? Hva er sant? Opplev utstillingen og undersøk selv!
Peder Seivåg – med fela, malerkosten og Den Glade Grei
Peder Anbjørnsen Seivåg (1847-1913) var en mann med mange talenter og mange navn. Noen kjenner han som Spæll-Per, andre som «Den Glade Grei». Men hvem var han egentlig?
I denne utstillingen får du et innblikk i livet til Peder. En kunstnerisk type, med mange kvaliteter, men ingen som skulle gjøre han til en rik mann. Han reiste rundt som maler og spellemann på Hitra og Frøya og jobbet for kost og losji.
De mange fortellingene om han viser at han satte farge på omgivelsene, både med og uten malerkosten og han var godt kjent her ute på øyene og på Møre. Men i 1911 skulle han bli rikskjendis. Peder satte ut fra Ansnes i færingen «Den Glade Grei» og skulle til Kristiania for å møte stortingsmann Sivertsen og Kongen for å sikre sin alderdom.
Pionerene
I vår havbruksavdeling på Sandstad kan du se utstillingen Pionerene som er en utstilling om de første som, på 1950 -tallet og utover, prøvde seg på fiskeoppdrett som næringsvei. Det var disse pionerene som bante vei for de større selskapene som kom senere og som nå har utviklet fiskeoppdrett til Norges nest største eksportnæring.
I utstillinga møter du 18 pionerer fra hele Norge. Du får se og høre om både oppturer og nedturer. Her møter du lærerne fra Lovund, lensmannen fra Hitra og bussjåføren fra Fusa. De første havbrukspionerene kom fra forskjellige yrker og landsdeler, men til felles hadde de troen på at havbruket skulle bli en næring for framtida.
Utstillinga presenterer den særegne historia om nasjones havbrukspionerer sammen med et unikt bilde og videomateriale.
Utstillinga er gratis og befinner seg i 2.etg av Hitra Hurtigbåtterminal.
Kystmuseets sommerprogram
I perioden 20. juni – 20. august tilbyr vi åpne utstillinger og faste omvisninger på flere av våre arenaer. Dette er noe av det du kan oppleve på Kystmuseet i Sør-Trøndelag!
Fortellinger i farta
Denne sommeren kan du være med på en helt spesiell opplevelse! Mellom Jøsnøya og Hemnskjela er Trondheimsleia på sitt smaleste. Her har båttrafikken gått i uminnelige tider og her skjuler det seg mange historier. Vi tar deg med på en fartsfylt seilas med RIB langs denne leia. Under turen stopper vi utvalgte steder og forteller historier fra området. Lunsjpause på Magerøya (lunsj bestilles på stedet og er ikke inkludert i prisen)
Tid: Onsdager kl 11.00 – 14.30
Avgangssted: Hitra Hurtigbåtterminal på Sandstad
Pris: 950 kr per pers.
Minimum 4 personer må være påmeldt.
Seilingsrute: Sandstad – Ystholmen – Terningen fyr – Magerøya (Lunsjpause) – Stokkaunet – Rottem – Hemnskjela – Jøsnøya – Sandstad
Omvisning på oppdrettsanlegg
Hver tirsdag og torsdag kl 11.00 i perioden 20. juni – 20. august kan du bli med vår omviser ut på et oppdrettsanlegg. Få et unikt innblikk i den moderne norske havbruksnæringen!
Varighet: 1 time og 30 minutter
Avgangssted: Hitra Hurtigbåtterminal på Sandstad
Pris: Voksne: 250 kr. Honnør: 150 kr. Familie: 500 kr.
Minimum 4 personer må være påmeldt.
Omvisning på lakseslakteri
Hver fredag kl 11.00 i sommer kan du bli med på vårt splitter nye formidlingstilbud, som gir deg et innblikk i en moderne laksefabrikk.
Varighet: 45 min.
Sted: Lerøy Jøsnøya, Industriparkvegen 31, 7246 Sandstad
Pris: Voksne: 90 kr. Honnør: 70 kr. Barn gratis.
Omvisning i krigsminnene på Hemnskjela
Hver lørdag i juli kl 11.00 er det omvisning i krigsminnene på Hemnskjela.
Varighet: 1 time
Sted: Ved kommandobunkeren på Vollanhaugen
Pris: Voksne: 90 kr. Honnør: 70 kr. Barn gratis.
Omvisning i det historiske kulturlandskapet på Dolm
Søndag 26. juni og lørdag 23. juli kan du bli med på omvisning ved gamle Dolm kirke og det omkringliggende kulturlandskapet.
Varighet: 45 minutter
Startpunkt foran Dolm kirke
Pris: Voksne: 90 kr. Honnør: 70 kr. Barn gratis.