museum & minnested

Falstadsenteret

et sted for refleksjon og læring

Historisk landskap

Falstadsenteret holder til i bygninger som en gang var del av SS-leiren Falstad. Senteret forvalter en rik museumssamling, som brukes aktivt i formidlingen om fangehistorie og menneskerettigheter. Du kan til enhver tid besøke flere utstillinger. Her er det også en museumsbutikk med bøker og andre salgsvarer.

Senteret er en engasjerende møteplass med en sterk historie. Her kan du lære om fangehistorie fra andre verdenskrig og om demokrati, menneskerettigheter og dagsaktuelle samfunnsspørsmål. Prøv den digitale rekonstruksjonen av fangeleiren anno 1945, besøk utstillingene og bli med på gode samtaler i meningsfulle omgivelser. Dette er et sted for læring, refleksjon og samtale. Her kan du stå på historisk grunn og bli kjent med fortidas hendelser og mennesker. Og du kan være med og diskutere hva fortida betyr for oss i dag. Falstadsenteret er et godt sted å være sammen, for både unge og voksne. Hit kan du legge søndagsturen med familien, og hit kan du komme for å lære om viktig historie.

kunst

På Falstad finner du flere kunstverk som inviterer til refleksjon og samtale om stedets historie. I Falstadskogen og på det tidligere leirområdet er det fem minnesmerker. Og i murbygningens atrium finner du treskulpturen «Re-remembering». I sommermånedene viser vi midlertidige kunstutstillinger. Kunstneriske tilnærminger til historien og til samtidsaktuelle tema har også en sentral plass i mange av Falstadsenterets forsknings- og utviklingsprosjekter.

 

kommandantboligen

Nordøst for Falstadbygningen ligger den tidligere kommandantboligen, bygget av fanger for den tyske leirledelsen i 1943. Bygget ble brukt som bolighus helt fram til 2011. Høsten 2020 åpner kommandantboligen som Falstadsenterets nye formidlingsarena. Her vil du kunne utforske husets historie og temaet makt i en ny utstilling i kjelleren. Du vil også kunne tilbringe tid i stuene i første etasje, og i den frodige hagen utenfor.

 

servering & overnatting

I Falstadsenterets kiosk får du kjøpt kaffe, te, forfriskninger og en enkel matbit. Ved gruppebesøk og konferanser serverer vi både lunsj og middag på bestilling. Det er også mulig å overnatte på senteret.


Tidslinje

1921–1941: Falstad Skolehjem

1941–1945: Falstad fangeleir

1945–1949: Inherad tvangsarbeidsleir

1951–1992: Ekne offentlige skole

1995–2004: Falstad museum

2006–d.d.:  Stiftelsen Falstadsenteret


Kontakt

Stiftelsen Falstadsenteret
Falstadvegen 59, 7624 Ekne
Telefonnummer: 74 02 80 40
E-post: post@falstadsenteret.no
Hjemmeside: falstadsenteret.no

Åpningstider

Tir – fre: 12.00 – 16.00
Søn: 12.00 – 17.00
Man / lør: Stengt

 

Reise hit

bil

Følg skiltingen mot Ekne og Falstad på E6 nord fra Trondheim.

Tog

Avgang hver time fra Trondheim og Værnes. For mer detaljerte ruter, se vy.no
Gå av på Skogn stasjon, og bestill en taxi fra togstasjonen til Falstadsenteret.

Levanger Taxi service

74 08 14 00

Falstadsenteret