Trøndelag er Europeisk matregion 2022:

– Stedet som har best mat i Norden, kanskje i Europa, kanskje i hele verden!

Råvarer i verdensklasse

I hjertet av Norge ligger Trøndelagsregionen, en frodig sirkel av fjell, fjord, storhav, skog og dyrket mark som omkranser mathovedstaden Trondheim. Nærheten til noen av verdens beste råvarer har gjort noe med den midtnorske matkulturen – ikke bare finner du Michelin-restauranter i verdensklasse her, men produsenter og spisesteder over hele Trøndelag som gir deg unike, uforglemmelige matopplevelser basert på lokale råvarer og kunnskap.

Allerede i 2018 skrev Dagens Næringsliv at Trondheim er Norges nye mathovedstad. Michelin har drysset mange stjerner over byen. Derfor er det kanskje ingen stor overraskelse at internasjonal matekspertise valgte Trøndelag til Europas offisielle matregion i 2022. European Region of Gastronomy er ikke tildelt noen norsk by eller region tidligere. I Norden er det bare Århus i Danmark som tidligere har fått æren.

– Jeg tror ingen andre har så mye bredde på et så lite område. Vi har sjømat i verdensklasse, bare kilometer unna fjellvilt og multer. Hvor mange kilometer er det fra sjøkrepsen i Namdalen til reinsdyrene på Røros? Dette er helt unikt for Trøndelag, sier Kristine Rise, prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Smaken av Trøndelag

Reiser du i Trøndelag, må du for alt i verden ikke gå glipp av alle de lokale spesialitetene. Trondheim er en matopplevelse i seg selv, med Michelin-restaurantene Fagn, Credo og Speilsalen. Men hakk i hæl finner du et kobbel av spisesteder som byr på høy kvalitet og enestående smaksopplevelser.

Og du skal ikke langt utenfor Trondheim før du finner små gårdsutsalg med unike råvarer, og produsenter hvor du selv kan prøve deg som brygger, yster eller fisker for den del.

En hyllest til råvarene

Utnevnelsen til Europeisk Matregion 2022 er på ingen måte en hyllest ene og alene til Michelin-restauranter, hvite duker og høye glass. Europeisk matregion 2022 er snarere en hyllest til lokal mat og lokale spesialiteter, til en region som tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden.

Det er en hyllest til bøndene og fiskerne, dykkerne og sankerne som tålmodig utvikler råvarer i verdensklasse i hver en krik og krok av Trøndelag. Ingen andre regioner har like mange Matmerke-spesialiteter som Trøndelag. Av 552 norske produkter, produseres over 120 i Trøndelag! Gjennom hele året har Bondens Marked Trøndelag en stor og viktig salgsarena på sine markeder i Trondheim.

Gastronomisk styrke og bærekraft

Anerkjennelsen av Trondheim og Trøndelag som European Region of Gastronomy 2022 fant sted i januar 2020. Tittelen utdeles av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) i Barcelona.

I begrunnelsen la fagjuryen vekt på de gastronomiske styrkene til Trondheim og Trøndelag og det gode arbeidet med bærekraft. Juryen fremhevet flaggskipsatsinger som Trøndelag Matfestival og måten den kobler by- og landprodukter, bedrifter og forbrukere. Den hyllet også den lokale stoltheten og verdsettelsen av landet og vannet, den grønne og blå økonomien.

Sulten på gode matopplevelser i Trondheim, eller vil du utforske matfatet i Trøndelag?

FOR MATELSKEREN

MATFATET TRØNDELAG

EUROPEISK MATREGION TRØNDELAG

Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken

Verdens beste råvarer

– For 25 år siden hadde jeg kolleger i Oslo som oppfordret meg til å flytte ned dit. De kunne ikke fatte og begripe hvorfor jeg jobbet i Trondheim, minnes Roar Hildonen, kokk og eier av To Rom og Kjøkken i Trondheim. – Jeg anbefalte dem å flytte opp hit i stedet. Her har vi jo verdens beste råvarer!

Det beste med Trøndelag og maten er at regionen er kompakt. Her kan du ganske raskt og enkelt reise rundt i hele fylket og besøke småskalaprodusentene, se produksjonen, være med og fiske krabber eller yste ost på egen hånd.  

En av de mest populære rundturene er Den Gylne Omvei, en bærekraft-sertifisert opplevelse hvor du reiser mellom en rekke produsenter av mat, øl og akevitt med tilhørende gårdsbutikker og utsalg. Du kan toppe det med en overnatting på Øyna, nylig kåret til et av verdens 101 beste hotell av Fodor´s Travel.

– Vi har blitt litt rakere i ryggen. Vi kjenner på at vi er unike i matsammenheng. Stedet som har best mat i Norden, kanskje i Europa, kanskje i verden, sier Mikael Forselius, direktør for Britannia Hotel og dets mange spisesteder.


Nordic Taste Dinner

LES MER

Nordic Taste Dinner

Et mestermøte fant sted da da ni Nordiske stjernekokker inviterte til Nordic Taste Dinner på Britannia Hotel. Det historiske arrangementet fant sted 27. juli, og ble en pangstart for Trøndersk Matfestival 2022. Over 200 gjester fikk gleden av å bli servert av de beste kokkene i Sverige, Finland, Island og Norge. Når har noen før nytt av kreasjonene til så mange nordiske toppkokker samtidig?


European Region of Gastronomy sertifiserte bedrifter i Trondheim

Disse er henholdsvis stolte produsenter og vertskap for European Region of Gastronomy i Trondheim, og benytter i all hovedsak utsøkte råvarer fra førsteklasses produsenter i Trøndelag.

Her er en oversikt over andre sertifiserte aktører i Trøndelag:

Calas & Kanasta
Elset Gård
Emilies Eld
Gola Is
Haugrønning gård
Lerflaten Gård
Myra Gård
Reppe Søndre
Snauan Gård
Søstrene Karlsen
TAG
Vaaganhuset, Moen gård