En dag i Trondheim

Kunst, Mat & Historie

I bakgården til Trondheim kunstmuseum kan du ta en pust i bakken mens du nyter synet av både statuen Trondhjem av kunstneren Bjørn Nørgaard og Nidarosdomen. Er dette kanskje byens best plasserte benk?

Sett av en dag, og opplev noe av det Trondheim har å by på av historie, kunst og mat. Her har vi samlet et knippe flotte opplevelser som passer for de aller fleste, uansett alder og tid på året.


Morgen

Nidarosdomen

Følg elvepromenaden til Nidarosdomen via borggården i Erkebispegården. Ta deg tid til å nyte synet av katedralens majestetiske vestfront idet den åpenbarer seg. Bli med på en omvisning i den spektakulære katedralen, og hvis du føler deg eventyrlysten kan du ta turen opp i tårnet. Etter en bratt og smal klatring til toppen vil du bli belønnet med en ekstraordinær utsikt over byen og elva. Besøk museet i Erkebispegården og butikken i besøkssenteret etterpå.

Nidarosdomen – verdens nordligste gotiske katedral og Norges nasjonale helligdom

HYPP PÅ EN MATBIT?


Byvandring

I Trondheim er det gangavstand til det meste. Besøk historiske severdigheter som Klemenskirken, Gamle bybro, Bakklandet, Bryggerekka, og Vår Frue Kirke – alt på en og samme tur. Alternativt kan du velge å delta på en guidet veitevandring, hvor du lærer noen av Trondheims mindre kjente historier. Ei veitevandring fokuserer mindre på konger og dronninger og større begivenheter, og mer på hverdagen til den vanlige trondhjemmer’n i gata gjennom historien.

Bakklandet – et populært område for både besøkende og beboere. Foto: Marius Rua

Ettermiddag

Lunsj på Solsiden

Byvandringen ender ved Solsiden, akkurat i tide for lunsj. Etter en morgen fylt med ny kunnskap og lærdom er det på tide å fylle på med næring. Her er det mye å velge i! Nyt en velfortjent lunsj der meksikanske mattradisjoner møter de nordiske råvarene hos Hector Food & Fiesta, eller nyt en smak av Firenze hos Olivia.

Verftsbrua (populært kalt Blomsterbrua) ble oppført i 2003 og er oppkalt etter skipsverftene til Trondhjems Mekaniske Værksted

Lokale kunstnere

Solsiden, det gamle industriområdet, tilbyr en rekke butikker og er stedet å være for Trondhjemmerne på en solrik dag. Ta turen til Trondheim kunstmuseum Gråmølna. Gråmølna er en av Trondheim Kunstmuseums to lokasjoner. På andre siden av Verftsbrua, bedre kjent som blomsterbrua, finner du Scandic Nidelven Hotell. Hotellet har en kunstsamling fra en annen av Trondheims kjente kunstnere, Håkon Gullvåg. Scandic Nidelven har for øvrig vunnet prisen for Norges beste hotellfrokost 13 ganger – senest kåret i 2019. Hos Sparebank1 SMN i Søndre gate, finner du en kunstinstallasjon uten om det vanlige. Kjell Erik Killi Olsens «Salamandernatten» er både mystisk og imponerende.

ANDRE KUNSTMUSEEUM VERD Å SJEKKE UT!

Trondheim Kunstmuseum. Foto: Marius Rua

Kveld

Middag

Når det endelig blir middagstid, hvorfor ikke prøve Troll Restaurant på Fosenkaia, for en fortryllende matopplevelse, med det beste fra det lokale kjøkken med en eksotisk vri. Eller hvis du er ønsker litt mer moderne nordisk mat, kan du ta turen til den skjulte perlen, Kraft Bodega rett over brua på Brattørkaia. På vei til restauranten går du forbi det ikoniske bygget Powerhouse designet av Snøhetta – verdens nordligste energipositive bygning. 

Si ja takk, begge deler!

Besøker du K-U-K, Kjøpmannsgata Ung Kunst, og Sellanraa Bok & Bar kan du si ja takk, begge deler! Her får du både kunst og nydelig mat – i en og samme opplevelse.
Kjøpmannsgata Ung Kunst, som var en gave til Trondheim fra billedkunstner Kjell Erik Killi-Olsen, har blitt et kunsthus som treffer bredt og smalt, med plass til både etablerte og mindre etablerte kunstnere. I tilknytning til K-U-K er restauranten, Gubalari, der innredningen er et kunstverk i seg selv.
Sellanraa Bok & Bar finner du i Kulturkvartalet midt mellom Kunsthall Trondheim og Trondheim Folkebibliotek. Her får du servert bærekraftig og lokalprodusert mat, i svært hyggelige omgivelser.

Kraftuttrykket Gubalari ble introdusert av fjernsynskokk Ingrid Espelid Hovig. Restauranten henter inspirasjon fra over 300 episoder av fjernsynskjøkkenet.
Sellanraa Bok & Bar serverer sesongbaserte og jordnære retter hvor grønnsakene spiller hovedrollen på tallerkenen. Fra restauranten kan du gå direkte inn på Kunsthall Trondheim og biblioteket.

Helaften med mat, underholdning & lokale historier

Alternativt kan du booke deg inn på en helaften i huset til Bjørn. Bjørn er en smilende mann med mange talenter som inviterer nysgjerrige gjester til sitt eget hjem. Han lager mat, fremfører egenkomponerte sanger på gitar og piano og han kan mye om Trondheim og livet i byen. Visit Bjørn er det eneste bolighuset i Trondheim med servering og skjenkebevilling!

Bjørn Fjeldvær spiller mange instrumenter og kan ikke mindre enn 1200 sanger utenat

En dag i Trondheim på budsjett

Opplevelsene i denne historiske og vakre byen ligger på rekke og rad – og det behøver ikke å koste deg mye. Her har vi forslag til en flott dag i Trondheim der summen av opplevelser blir store, men kostnadene små.


Har du noen sekunder til Trondheim?

Del ditt sekund fra byen vår, rett fra telefonen din

Vi inviterer dere alle til å filme og dele noen sekunder av livet deres i Trondheim. Det er ingen modeller eller produksjonsteam. Så har du noen sekunder å dele? Vi vil ha dem. Da kan vi vise frem alle de vakre, rare, utrolige, smakfulle, søte, meningsfulle øyeblikkene i Trondheim gjennom en autentisk linse!