Om det å være vigsler

Som vigsler har man en stor rolle i en av livets viktigste og vakreste dager. Gunhild Foss Heggem jobber som vigsler i Human-Etisk Forbund, og hun har følgende å si om rollen sin som vigsler, og hvorfor det er så flott å gifte seg i Trondheim;

Hvorfor ble du vigsler

Jeg ble vigsler fordi jeg synes det er viktig at de som ønsker å gifte seg har flere tilbud å velge mellom, slik at de kan finne akkurat den varianten som passer for seg. Å få lov til å bidra til det mangfoldet av vigselstilbud som finnes, oppleves meningsfylt og givende.

Gunhild Foss Heggem, Vigsler i Human-Etisk Forbund

Gunhild Foss Heggem, vigsler i Human-Etisk Forbund
Linda og Lars gifter seg på Oppdalstunet ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Her er det Michael Momyr som vigsler paret i en borgerlig vielse.

Hvordan er en typisk vielse som du har?

De aller fleste vielsene jeg har foregår utendørs. Det kan være alt fra parets egen hage, et uteområde i tilknytning til festlokalet, et landemerke i Trondheim eller et favorittsted i skogen eller ved fjorden. Mulighetene er mange og uansett hvor paret velger å ha vielsen, blir det en seremoni i flotte omgivelser, nettopp fordi paret selv har valgt akkurat det stedet. Dette kombinert med kulturelle innslag som paret selv har bestemt, i samråd med vigsler, blir det en personlig og høytidelig ramme rundt vielse og ekteskapsinngåelse. Det er umulig å ikke bli rørt av en seremoni som gjenspeiler paret gjennom det hele.

Gunhild Foss Heggem, Vigsler i Human-Etisk Forbund
Trondheim er full av vakre perler – ikke rart det er populært å gifte seg utendørs. Bildet er tatt fra trappene i Ilabekken.

Prøv å beskrive Trondheim som vigselsby

Trondheim er en by med mange vakre områder som er tilgjengelige for alle. Og uansett hvilke ønsker et par har for sitt bryllup, finnes det alternativ som vil sørge for en vakker og verdig seremoni. Trondheim er også en relativt kompakt by, som gjør at det sjeldent er langt mellom et egna utendørs seremoniområde og et innendørs middags- og festlokale. Byen har både kystområder og områder med skog og fjell (og alt i mellom), og det vil være mulig å vie seg i de omgivelsene man trives best i. I tillegg er det flere utkikkspunkt rundt omkring i Trondheim, hvor paret kan gifte seg med utsikt over hele byen. Trondheim er med andre ord en variert og mangfoldig by, hvor det vil finnes et alternativ for alle nesten uansett hvilke tanker og ønsker paret har for sin vielse.

Gunhild Foss Heggem, Vigsler i Human-Etisk Forbund

En takknemlig oppgave!

Vi har bedt et knippe vigslere fra rådhuset i Trondheim om å oppsummere oppgaven i en setning:

«Hyggelig å være tilrettelegger for viktige dager i folks liv»

«Det er en av de mer takknemlige oppgavene vi har»

«Utrolig hyggelig og positiv oppgave»

«Veldig hyggelig å få dele et slikt øyeblikk på et at de viktigste dagene i folks liv»

«Å være vigsler er et privilegium»

Michael Momyr er vigsler i Trondheim Kommune. Det er lett å kose seg på jobb når man er vigsler!