lysdans på nattehimmelen

Jakt nordlyset i Trondheim

Hvordan kan du se nordlyset i Trondheim?

Nordlyset, også kjent som Aurora Borealis, er et magisk skue, og på ønskelisten til de fleste. Men, hvordan vet man når det kommer og hvor er det best å dra for å se det? Følger du rådene nedenfor øker du sjansene dine!


Hva er KP-Index?

Kort fortalt er dette en prognose som forteller noe om hvor sterkt nordlyset er på en skala fra 0 til 9. Jo lavere nummer på KP-skalaen, jo svakere er nordlyset og jo lengre nord må man dra for å kunne se det. Dersom prognosene viser KP 9, som er såkalt geomagnetisk storm, kan nordlyset ses så langt sør som fra Frankrike. Vi kan være heldige å se det i Trondheim ved KP 2 og 3, men da vil det være svakt. Ved en KP fra 4 og opp er nordlyset aktivt over Trondheim og det er en flott kveld for nordlysjakt.

Ikke glem! Selv om det er forespeilet høy KP, så kreves det også at været spiller på lag og at det er skyfri himmel.

Hold deg oppdatert på prognosene, last ned appen:

Når er nordlyssesongen i Trondheim? Hvilket tid på døgnet?

Den beste tiden på året å se nordlys er fra september til mars når himmelen er helt svart, og det samtidig er skyfritt.

Det kreves tålmodighet når man skal dra på nordlysjakt. Nordlyset er ikke statisk, men i stadig endring. Selv om du har sjekket at det er høy KP på en skyfri kveld og har funnet deg et bra sted å sitte i mørket, så kan nordlyset komme og gå og er du ikke tålmodig kan du gå glipp av det. Ingen vet med sikkerhet hvilket klokkeslett det vil komme. Vårt tips er å ta med deg noe godt å spise og drikke, samt varme klær og ta deg tid til å vente. For som vi vet, den som venter på noe godt...

«Noen ganger kan det være nordlys tidlig på kvelden, noen ganger sent etter midnatt, men min erfaring med nordlyset i løpet av de ti årene jeg har gjort dette, er at den beste tiden ofte er mellom klokken 19.00 og midnatt». – Øyvind Blomstereng, fotograf & nordlysjeger.

Ikke glem! Øynene må få tid til å tilvenne seg mørket for å kunne se nordlyset.

Hvor er de beste spottene?

Som en tommelfingerregel er det lurt å finne et sted hvor man har god sikt mot nord og hvor det er minimalt med lysforurensning. Det kan likevel være mulig å se nordlys fra Trondheim sentrum dersom KP-tallet er er høyt nok.

Eksempler på populære steder:

God nordlysjakt!

Foto: Trondheim Kajakk