Pilegrimsleden

St. Olavsvegene til Trondheim

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. Veiene kommer fra alle himmelretninger til Olav den helliges gravkirke, Nidarosdomen, som var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen.

I dag er Pilegrimsvandring er en aktivitet som stadig blir mer populært. 

Kystpilegrimsleia

EGERSUND – STAVANGER – BERGEN – ÅLESUND – TRONDHEIM
LENGDE: 1080 KM / 24 DAGER

En spektakulær og vakker reise langs kysten med fjorder, øyer, holmer og skjær – en saga fra viking til pilegrim.


Østerdalsleden

TRYSIL/RENA – TYNSET – TRONDHEIM
LENGDE: 320 KM / 21 DAGER

Østerdalsleden har lange tradisjoner for pilegrimsvandring. Opplev urørt, vakker og variert natur på Østerdalsleden. Her tilbys enkel og rimelig overnatting, noen steder gratis. Underveis kan man vandre i rolige og fredelige områder med variert og flott natur og et rikt dyreliv.


St. Olavsleden

SELÅNGER – STIKLESTAD – TRONDHEIM
LENGDE: 564 KM / 30 DAGER

Fra kyst til kyst, gjennom to land. St. Olavsleden strekker seg fra den baltiske sjø til Atlanterhavet, gjennom Sverige til Norge. Den følger deler av veien som Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å gjenerobre den norske tronen. En reise som endte med slaget på Stiklestad, Olav Haraldssons død og påfølgende helgenkåring.

SESONG

Hovedsesongen for pilegrimsvandring i Norge er fra 1. juni til 1. september. I høyfjellet er sesongen noe kortere på grunn av snø og snøsmelting. 

OVERNATTING

Ring overnattingsstedene en dag eller to i forveien mens du er underveis for å bestille overnatting. På flere overnattingssteder serverer vertskapet frokost og middag, og kan også være behjelpelig med innkjøp. kontakt med overnattingsstedene eller regionale pilegrimssentere for å sjekke hvordan forholdene er langs leden og hvilke overnattingssteder som er åpne.

PILEGRIMSPASS

På pilegrimsvandring til Trondheim og Nidaros er det tradisjon for å bruke pilegrimspass for å dokumentere pilegrimsvandringen. Passet har plass til stempler som samles underveis og pilegrimspasset blir for mange et kjært minne, med historier knyttet til hvert stempel.

OLAVSBREV

Olavsbrevet er et flott minne og bekreftelse på vel gjennomført pilegrimsvandring! Olavsbrevet deles ut ved Nidaros Pilegrimsgård i Trondheim. Pilegrimsgården er også informasjonssenter for Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim. Kom innom før du legger i vei, for nyttige tips og veiledning til vandrere før du legger ut på leden.