Nidarosdomen

Midt i hjertet av Trondheim ligger Nidarosdomen – et utsmykket gotisk mesterverk. Norges nasjonalhelligdom og Nord-Europas viktigste pilegrimsmål. Katedralen er bygget over graven til Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble hele landets evige konge. Nidarosdomen og erkebispegården byr på mange fine opplevelser.

Foto 1: Morten Warholm, 2: Knut Aage Dahl, 3: Helmet, 4: FotoKnoff

Oppdag katedralens hemmeligheter

Omvisninger

Bli med på en omvisning i Nidarosdomen, fylt med historie og fakta om katedralens 850-årige historie. Ta inn de imponerende steinarbeidene og det fantastiske rosevinduet i glass. I høysesong (juni – august) tilbys det guidede omvisninger på norsk, engelsk, tysk eller fransk. Gjennom resten av året tilbys omvisninger på norsk i helgene. Dersom det er ønskelig med en omvisning på et annet språk i lavsesong, kan man sende en forespørsel.

For mindre grupper er det mulig å bestille tematurer. Disse gir den unike muligheten til å besøke de øvre og nedre etasjer av katedralen, som vanligvis er stengt for offentligheten. Utforsk de skjulte rom og hemmelige krinker og kroker av den eldgamle katedralen. I sommermånedene kan du klatre opp til tårnet. De 172 trinnene er mørke og smale, men klatringen er vel verdt det når du kommer til toppen og får en fantastisk utsikt over byen.


Foto: Morten Warholm

Nidarosdomen i nytt lys

Nidarosdomen har i alle år vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig.

Takket være uunnværlige bidrag fra ulike offentlige og private givere, har nasjonalhelligdommen nå fått en belysning som synliggjør katedralens fantastiske kunst og arkitektur.

Les mer om Nidarosdomen i nytt lys her


Trondheims bankende hjerte

Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral og Norges nasjonale helligdom. Bygget fra år 1070 på gravstedet til St. Olav – skytshelgen for Norge og vikingkongen som brakte kristendommen til Norge. I tillegg til å være en av Europas viktigste historiske pilegrimsdestinasjoner, finner kroning og kongelige velsignelser sted i kirken.

I middelalderen ble en sølvkiste med Olavs levninger plassert på høyalteret i kirken. Under reformasjonen ble kisten sendt til Danmark for å bli smeltet om til sølvmynter, og Olavs levninger ble begravet på et hemmelig sted i katedralen. Til denne dag er det ingen som vet nøyaktig hvor levningene befinner seg.

Foto: Mykola Ksenofontov


Restaureringen av Nidarosdomen

Bygningsarbeidet begynte i 1070, og katedralen var ferdigstilt rundt 1300. Etter flere branner og mangel på vedlikehold i middelalderen, var katedralen i elendig tilstand. I 1869 begynte et omfattende restaureringsarbeid, og i dag er katedralen på sitt mest storslagne.

Kongeinngangen

Etter 12 års omfattende restaurering, ble Kongeinngangen ferdig restaurert i juni 2022. Den ble bygd på midten av 1200-tallet, men Gerhard Schønning var den som først kalte portalen Kongeinngangen. Det skyldtes at den lå vendt mot kongens gård (Erkebispegården) og at den var overmåte staselig.
Siden 2011 er hele portalen demontert, stein for stein, og bygget opp igjen. Rundt 30 håndverkere, historikere og konservatorer fra Bygghytta ved Nidarosdomen har vært involvert i prosjektet. Ferdigstillingen av Kongeinngangen var en stor milepæl i restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen.

Et evigvarende arbeid

Fortsatt jobber 30 håndverkere med ulike restaureringsprosjekter i katedralen. Det finnes en profeti som vil ha det til at den dagen Nidarosdomen er fullstendig ferdigstilt så vil et jordskred ramme Trondheim, og Nidarosdomen vil synke ned i fjorden. Men i realiteten vil katedralen neppe bli ferdigstilt. Å restaurere en katedral av denne størrelsen er et evigvarende arbeid (men for å være på den sikre siden, har skulptør Odd Hilt laget en skulptur av en murer som holder en stein i hånden. Skulpturen sørger for at katedralen aldri blir fullstendig fullført, og dermed at profetien ikke kan oppfylles).


Erkebispegården

Side om side med Nidarosdomen ligger Erkebispegården. I mer enn 800 år har Erkebispegården vært et møtested for mektige menn og en arena for viktige møter og storslagne fester.

I dag finner man tre museer i Erkebispegården, og den eldste delen av gården benyttes til representasjonslokale for høytidelige mottakelser og middager.

Flere rom og saler i Erkebispegården kan leies til spesielle anledninger.


Pilegrimsleden

St. Olavsvegene til Trondheim

Trondheim, eller Nidaros som byen var kalt tidligere, var den viktigste pilegrimsdestinasjonen i Nord-Europa i middelalderen. Pilegrimer kom fra fjern og nær for å besøke Olav den helliges grav. I dag er pilegrimstradisjonen bragt tilbake til live, og pilegrimer valfarter igjen til Nidarosdomen.

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. Veiene kommer fra alle himmelretninger til Olav den helliges gravkirke, Nidarosdomen, som var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen. 


Kontakt

Kongsgårdsgata 2, 7013 Trondheim
Telefonnummer: 73 89 08 00
E-post: booking.ndr@nidarosdomen.no
Nettside: nidarosdomen.no