byens første kirke

Klemenskirken

en arkeologisk verdensnyhet

Klemenskirken

I 2016 trodde arkeologene at de hadde funnet Olav den Helliges berømte Klemenskirken. Nå viser det seg at dette sannsynligvis ikke stemmer. Det gjør ikke funnet mindre interessant.

Om utgravingen

I 2016 skulle et nytt næringsbygg oppføres i en bakgård i Søndre gate 9-11 i Trondheim. Fordi dette var et sentralt område i den gamle Kaupangen, var det stor spenning knyttet til den arkeologiske utgravningen.

Gradvis avdekkes en mengde steinfragmenter som blir tolket som spor etter en kirke, eller flere faser av en kirke. Man finner også en rekke gjenstander; deriblant rester etter et stort steinalter, fragmenter av en døpefont, et krusifiks, deler av en brønn og flere skjeletter fra en tilstøtende kirkegård.

Dateringene forteller at kirken må være reist rundt år 1015, og man mente at det høyst sannsynlig var Olav Haraldssons Klemenskirke. Man mente at det var denne kirken Olav Haraldsson ble til ”Olav den Hellige” da helgenkongens skrin høytidelig ble plassert på høyalteret den 5. august 1031. Nå var stedet endelig lokalisert, sa man! Men i senere tid har man altså funnet ut at dette likevel ikke stemmer da nyere dateringer helt klart rokker ved bildet som er dannet av Klemenskirken.

Omtalen i media

Avisoppslag om utgravningene av Klemenskirken går som en føljetong i lokale aviser. Også internasjonal presse viser sin interesse. Riksantikvaren sier det er en arkeologisk sensasjon, og det viktigste funnet i Norge etter krigen. På den internasjonale Heritage Dailys «topp-ti liste» ranket funnet som nummer seks over arkeologiske oppdagelser i 2016.

Vikingtidsbygningene som ble gravd fram gir ny kunnskap om Trondheims oppkomst. De tyder på at byen er eldre enn 997, som tradisjonelt har vært regnet som året da Olav Tryggvason grunnla Trondheim.

Ruinene er lokalisert i første etasje på kontorfellesskapet DIGS som også huser en hyggelig kafé som tilbyr frokost, lunsj, kaffe m.m.


Kontakt

Krambugata 2, 7011 Trondheim
klemens@vm.ntnu.no
Hjemmeside: www.ntnu.no/museum/kirkeruiner
Facebook: Klemenskirken | Facebook

Åpningstider

Man – tirs: stengt
Ons – fre: 11.00 – 15.00
Lør – søn: 11.00 – 16.00

Obs: Utstillingen kan stenges ved gruppe- og skoleomvisninger eller andre arrangement.

Klemenskirken