Hip & sjarmerende

BROSTEIN OG FARGERIKE TREHUS

Koselige Bakklandet

Et sjarmerende nabolag fylt med koselige kafeer, restauranter og lokale småbutikker. Omtrent fritt for biltrafikk går man langs brosteinsgater og fargerike småhus. Med Kristiansten Festning på den ene siden og Nidelva som går parallelt på den andre, er dette en bydel med mye historie og kultur. Et Trondheimsbesøk er ikke komplett uten en spasertur på Bakklandet!

Historisk og fargerik

I dag er Bakklandet en av Trondheims best bevarte juveler, men det er ingen selvfølge at Bakklandet fortsatt eksisterer. Det som i dag er et av byens mest ettertraktede nabolag var en gang i tiden et arbeiderklassestrøk med dårlige levekår, her bodde det håndverkere, småskala kjøpmenn og andre arbeidsfolk. Bakklandet har vært herjet av branner og truet med nedriving på grunn av veibygging. På 60-tallet ble det vedtatt å bygge en firefelts motorvei gjennom bydelen, og dermed samtidig fjerne de sjarmerende trehusene som i dag antakeligvis er byens mest fotogene. Til glede for dagens Trondhjemmerne og besøkende, satte Bakklandspatrioter en stopper for prosjektet med virkemidler som blant annet husokkupasjon og protester.  

Smak deg frem

Bakklandet kryr av små kafeer og restauranter som ligger på rekke og rad langs brosteinsbelagte gater. De fargerike trehusene minner om eventyr fra barndommen, men ikke bli overrasket over å se et tatoveringstudio, moderne gatekunst eller å høre trillende jazz fra Antikvariatet musikkafé og bokbar. Det røde trehuset er et populært sted for lokalbefolkningen, som elsker å komme hit for å ta en drink og høre livekonserter i en bar dekket med gamle møbler og bøker – her er det godt gjort å finne to like stoler. Vegg i vegg med Antikvariatet finner du den hippe vinbaren NB6.

En annen populær finurlighet er Baklandet Skydsstation, kjent for sin unike atmosfære, tradisjonelle fiskeretter og imponerende utvalg av akevitt. Bygningens historie dateres helt tilbake til 1700-tallet. I 2012 ble Skydsstation kåret til den koseligste kafeen i Skandinavia av selveste National Geographic.

Lengre nede i gaten finner du en restaurant bestående av kriker og kroker, trapper, rom, bar, kjøkken, og vinterhage, hos Kalas & Canasta kan du føle deg som hjemme og spise deg mett på retter fra den sesongbaserte menyen.

På høyre side når du du krysser Gamle Bybro fra Midtbyen finner du den populære puben Den Gode Nabo, eller rett og slett “Naboen” på folkemunne. Naboen har et imponerende utvalg øl på fat og flytende uteservering ute på Nidelva. Eller hvis du er litt mer fin på det, besøk trivelige Rive Gauche fransk bistro og vinbar, i etasjen over.

Vegetarianer? Mat fra Hagen er mer enn verdt et besøk! Her får du smakfull, enkel og rask plantebasert mat av ypperste kvalitet. Prøv vegetarburgerne, falafelrullene eller en acai bowl. Hvis du er kaffetørst eller ønsker noe å søtt å bite i, stikk innom Dromedar Kaffebar eller Kaffebrenneriet.

Handle lokalt

Ikke gå forbi Bakklandet Blomster uten å stikke innom, en søt liten butikk drevet av en lidenskapelig gjeng blomsterentusiaster. Hos Bakklandet Blomster kan du i tillegg til å finne sjeldne planteskatter også kjøpe vakre tørkede buketter som du kan ta med deg som suvenir eller gi til noen som fortjener det.

Andre lokale butikker verdt et besøk er Sukker Design, Strå Blomsterverksted og Keiserens Nye.

Bakklandet er også hjem til et utvalg kreative krefter, sjekk ut blant andre The Rabbit Hole og Galleri Gaven.

Og hvis du har en forkjærlighet for tatoveringer, kan du sjekke ut Onkel Henrys Tattoo Shop.

Gamle Bybro

Gamle Bybro er en av to broer som forbinder Trondheim sentrum med Bakklandet. Trebroen ble oppført i 1681 og er fortsatt en av de mest fotogene stedene i byen. De bemerkelsesverdige portene, kjent som “Lykkens portal”, vil lede deg inn i trange, brosteinsbelagte gater hvor tiden går saktere og man kan nyte musikk og deilig mat. Gamle bybro har en fantastisk utsikt nedover Nidelva og de tradisjonelle bryggehusene som ligger som skjeve perler på en snor. I det fjerne kan man skimte Trondheimsfjorden.

For fantastisk utsikt over de fargerike bryggene og det perfekte fotografiet, gå bort til “Krana” som er navnet på allmenningen mellom Nedre Bakklandet 10 og 12.

Kristiansten Festning

Bakklandet er også hjem til verdens første sykkelheis, Trampe. Trampe hjelper syklister oppover den bratte bakken som leder fra Gamle Bybro, og fra toppen kan du sykle videre opp til Kristiansen Festning og de grønne rekreasjonsområdene som omgir den. Nyt en piknik i gresset, spis på restauranten eller bruk festningen som utgangspunkt for en av Trondheims beste bynære gåturer – Forsvarsrunden.

Gåsaparken

Gåsaparken er en liten grønn oase nede ved elvebredden på motsatt side av Baklandet Skydsstation. Her kan man skimte litt av Nidarosdomen bak trærne på andre siden av Nidelven. Selv om parken er liten av størrelse har den likevel mange sitteplasser, en huske for de minste, opparbeidede grøntarealer og dekorative blomster.

NB! På grunn av sterke understrømmer er det ikke tillatt å bade i elva. Nyt utsikten – ikke vannet.